Traditioneel gezien is voorlezen iets dat moeders doen. Dit is natuurlijk allang niet meer het geval, en ook onderzoek laat steeds meer de voordelen voor het kind zien wanneer papa voorleest. Vaders die voorlezen zijn een hele mooie aanvulling op de moeders die voorlezen. Elk hebben hun eigen, unieke manier, waardoor ze op hun eigen manier bijdragen aan de taalontwikkeling van hun kind. Wil je weten wat het maakt dat het belangrijk is dat ook vaders voorlezen? Lees dan vooral verder!

Vaders lezen creatief voor

Wanneer vaders voorlezen, gaan zij vaak creatief om met de tekst. Zo verzinnen ze er bijvoorbeeld gemakkelijk nieuwe verhaallijnen bij, en fantaseren ze erop los. Naast dat dit het voorlezen een extra dimensie geeft, daagt het de kinderen ook uit op creatief vlak. Dit stimuleert zowel de taalontwikkeling als het kunnen en durven fantaseren.

Vaders halen de eigen wereld erbij

Gebeurtenissen en emoties in kinderboeken zijn vaak herkenbaar voor kinderen, en vaders spelen hier gemakkelijk op in. Zij zijn goed in het vertellen over dingen buiten de tekst om, om ervaringen in het leven van het kind op te halen die past bij het deel van het verhaal. Hiermee wordt de verwerking van het verhaal gestimuleerd. Het kind zal nog beter snappen wat er in het verhaal bedoeld wordt, en hierdoor ook eigen meegemaakte gebeurtenissen en gevoelens beter onder woorden kunnen brengen.

Vaders stellen veel vragen tijdens het voorlezen

Vaders stellen veel vragen aan hun kind tijdens het voorlezen. Door het kind vragen te stellen over de afbeeldingen, karakters en gebeurtenissen in het verhaal, ga je, in plaats van voorlezen, samen lezen. Het kind wordt betrokken bij alle gebeurtenissen en zal nog meer opgaan in het verhaal. Dit zorgt voor extra alertheid en gezelligheid, en stimuleert ook de taalontwikkeling van je kind.

Vaders stellen abstracte vragen

Waar moeders eerder geneigd zijn om feitelijke vragen te stellen (‘Hoeveel koeien staan er in de wei?’), zijn vaders meer geneigd om abstracte opmerkingen of vragen te stellen (‘Weet je nog toen we laatst naar oma reden, en onderweg koeien tegenkwamen?’). Deze open en creatieve vragen zorgen ervoor dat je kind meer moet nadenken en verbanden gaat leggen.

Vaders vermijden geen moeilijke woorden

Ten slotte blijken vaders complexere taal te gebruiken in interactie met hun kind. Zij vervangen de  ‘moeilijkere’ woorden niet door ‘makkelijkere’ woorden wanneer er over de gebeurtenissen en gevoelens uit het verhaal wordt gepraat. Dit betekent dat het kind met meer woorden in aanraking komt, en doordat ze ook worden uitgelegd, is dit weer positief voor de woordenschat en de taalontwikkeling!

Verder blijkt er een positief verband te bestaan tussen hoe vaak een vader voorleest en de taalvaardigheid, boekenkennis en het verhaalbegrip van het kind. 

Dit alles betekent natuurlijk niet dat het beter is als vaders voorlezen dan wanneer moeders voorlezen. Integendeel zelfs! Het overgrote deel van wetenschappelijk onderzoek naar voorlezen gaat over moeders die voorlezen en de vele positieve effecten die dit met zich mee brengt. In de afgelopen jaren is er meer aandacht gekomen voor onderzoek gericht op vaders en voorlezen, en er komt steeds meer bewijs dat het een mooie combinatie is wanneer beide ouders voorlezen aan hun kind!

Blijf op de hoogte via onze Socials. Volg ons op InstagramFacebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

👉 Start chat!
1
💬 Kunnen we je helpen?
👋 Hoi!
Waarmee kunnen wij je helpen? 💬