Voorlezen aan je kind kan op verschillende manieren. Een leuke manier is door het interactief te maken, oftewel door je kind te betrekken bij het lezen. Dit kan door je kind vragen te stellen over de afbeeldingen, karakters en gebeurtenissen in het verhaal. In plaats van voor te lezen aan je kind, ga je samen lezen met je kind. Dit heet interactief voorlezen. Extra gezellig, en zelfs extra goed voor de woordenschat en het begrijpend lezen van je kind.

‘Samen lezen’ in plaats van ‘voorlezen’, het klinkt zo mooi, maar hoe doe je dat? Om je op weg te helpen vind je hier zeven voorleestips!

Voorleestip 1: Bereid het interactief voorlezen voor

Lees de kinderboeken die je in huis hebt eerst zelf. Bedenk alvast wat de moeilijke woorden in het verhaal zijn en hoe je deze kunt uitleggen aan je kind. Ook kun je alvast een paar vragen over het verhaal bedenken. Stel bijvoorbeeld vragen over wat je kind vindt van wat er gebeurt in het verhaal, hoe de hoofdpersoon zich zal voelen en wat er op de tekeningen te zien is.

Voorleestip 2: Laat je kind het voorleesboek kiezen

Laat je kind zelf het boek kiezen waarin hij of zij wilt worden voorgelezen. Op dat moment begint het interactief voorlezen al. Vraag waarom je kind dit boek heeft gekozen, en waar hij of zij denkt dat het verhaal over zal gaan. Kijk samen naar de kaft van het boek en vraag wat er op staat.

Voorleestip 3: Stimuleer de taalontwikkeling van je kind

Stel tijdens het voorlezen vragen aan je kind om te kijken of hij of zij het verhaal en de woorden begrijpt. Probeer niet meteen de moeilijkere woorden te vervangen door een makkelijkere. Lees het verhaal voor zoals het is opgeschreven. Als je kind het niet begrijpt, leg je het woord op een andere manier uit. Op deze manier krijg je kind een grotere woordenschat, meer taalgevoel en taalbegrip.

Voorleestip 4: Prikkel de fantasie en empathie tijdens het interactief voorlezen

Voorlezen helpt bij de ontwikkeling van de fantasie van kinderen. Dit is niet alleen bij verhalen die gaan over prinsen, prinsessen, draken en andere spannende werelden. Juist ook bij verhalen over de ‘normale’ wereld wordt de fantasie geprikkeld. Stel vragen aan je kind over hoe hij of zij de gebeurtenissen voor zich ziet, en wat de hoofdpersoon ervan zal vinden.

Voorleestip 5: Betrek een accessoire, zoals een knuffel of vingerpop, bij het verhaal

Het voorlezen wordt nog specialer wanneer je gebruik maakt van bijvoorbeeld een knuffel of een vingerpop om het verhaal te vertellen. Kies een knuffel die past bij het boek, en betrek de knuffel bij het voorlezen door hem te laten bewegen, of een stemmetje te geven.

Voorleestip 6: Moedig je kind aan om mee te doen waar het kan

In veel kinderboeken kan je kind mee doen met het voorlezen. Zo kan je kind bijvoorbeeld mee loeien met de koe, een vraag van de hoofdpersoon herhalen of meedoen met een rijmpje. Je zal merken dat het kind nog meer in het verhaal komt te zitten. Wijs naar de tekst, de plaatjes en betrek je kind bij wat er gebeurd.

Voorleestip 7: Praat na het interactief voorlezen nog even over het verhaal

Praat samen met je kind na. Vraag waar het verhaal over ging, wat er allemaal is gebeurd en wat hij of zij ervan vond. Nieuwe woorden kunnen zo verbonden worden aan de eigen ervaringen van je kind, en krijgen op deze manier meer betekenis.

Veel plezier met het samen lezen! In onze webshop vind je leesboxen, die samengesteld zijn om het lezen nog leuker en interactiever te maken! Deze zijn ideaal om de voorleestips mee toe te passen. Een leesbox bestaat altijd uit een kinderboek met een bijpassende knuffel, vingerpop en/of masker. Zo ben je al goed voorbereid om gezellig samen te lezen met je kind. Ontdek ze hier:

Blijf op de hoogte via onze Socials. Volg ons op Instagram & Facebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

👉 Start chat!
1
💬 Kunnen we je helpen?
👋 Hoi!
Waarmee kunnen wij je helpen? 💬