Voorlezen en vertellen

Voorlezen voor kinderen - Lezen met Beer

Voorlezen moet je doen

Voorlezen en vertellen. Het is voor kinderen heerlijk om te worden voorgelezen. Of ze nu klein zijn of zelfs nog niet kunnen lezen. Van voorlezen krijgen ze geen genoeg! Ze vinden het heerlijk om samen met jou verschillende avonturen te beleven. Iedereen kan zich nog wel herinneren hoe het vroeger was, om voorgelezen te worden! Je kreeg er geen genoeg van en iedereen weet vast nog wel wat het favoriete boek was. Het is een échte beleving om als kind te worden voorgelezen. Een blijvende herinnering om voor altijd mee te dragen.

Wanneer voorlezen en verhalen vertellen?

Vaak start je het voorlezen een kwartiertje voordat de kinderen gaan slapen. Dit is een ideaal moment om samen met je kind een moment te pakken en in een verhaal te duiken. Na alle spanning en gebeurtenissen van de dag kunnen ze zo lekker ontspannen. Het voorlezen hoeft natuurlijk niet alleen voor het slapen gaan te zijn. Je kunt gedurende de gehele dag voorlezen! Dit hoeft niet lang te duren maar zorgt wel voor een heerlijk moment samen. Je kunt beter vaker per dag kort voorlezen dan 1x heel lang.

Beste voorleesplekjes

Waar kun je het beste voorlezen en wat zijn goede voorleesplekjes? Je kunt eigenlijk overal voorlezen als het maar een rustige omgeving is. Kinderen zijn namelijk snel afgeleid en daarom is het belangrijk dat het is een rustige en prikkelvrije omgeving is. Dit kan bijvoorbeeld zijn samen in bed, op de bank of bijvoorbeeld bij mooi weer in de tuin. Zo maak je er samen een heerlijk voorleesmoment van.

Hoe kun je het best voorlezen en vertellen?

Bij kleine kinderen is het goed om ze op schoot te nemen! Zo heb je ze dichtbij. Vaak lees je prentenboeken voor bij de kleintjes. Door ze op schoot te hebben kunnen ze ook goed naar de plaatjes in het boek kijken! Zorg er in het begin wel voor dat je zelf de bladzijden omslaat. Wanneer ze klein zijn, kunnen ze het soms te wild doen en kan het boek eronder lijden. Ouderen kinderen kiezen er vaak voor om lekker dicht tegen de voorlezer aan te gaan liggen. Een echt item moment. Pak er dan een lekkere warme deken bij en beleef jullie avonturen!

Wat lees je voor?

Elk jaar verschijnen er duizenden nieuwe kinderboeken! Het is niet altijd makkelijk om de juiste kinderboeken voor jouw kind uit te zoeken. Bij Lezen met Beer hebben we de leukste kinderboeken uitgezocht met de mooiste prenten en tekeningen! Bekijk onze leesboxen met bijpassende helden om te ontdekken welke leesbox bij jouw kind past.

Voorlezen - De beste voorleesplekjes - Lezen met Beer

7 tips om je op weg te helpen

‘Samen lezen’ in plaats van ‘voorlezen’, het klinkt zo mooi, maar hoe doe je dat? Om je op weg te helpen vind je hier zeven tips!

Voorlees blogs
Waarom voorlezen belangrijk is voor kinderen

Lees in onze blogs waarom voorlezen voor baby’s, peuters en kinderen zo enorm belangrijk is. Met onze leesboxen gaat je kind voorlezen leuk vinden en wordt het een échte beleving.

Het is feest wanneer papa voorleest!

Traditioneel gezien is voorlezen iets dat moeders doen. Dit is natuurlijk allang niet meer het geval, en ook onderzoek laat steeds meer de voordelen voor het kind zien wanneer papa voorleest. Vaders die voorlezen zijn een hele mooie aanvulling op de moeders die voorlezen. Elk hebben hun eigen, unieke manier, waardoor ze op hun eigen... continue reading

Beginnen met voorlezen kan niet vroeg genoeg

Voorlezen kan al wanneer je kindje nog een baby is. Hoe jonger je kind is wanneer je begint met voorlezen, hoe groter de woordenschat op 2-jarige leeftijd is. Uit onderzoek blijkt dat wanneer baby’s meer dan 10 minuten per dag worden voorgelezen, de kans 2,5 keer zo groot is dat ze met een goede woordenschat... continue reading

Voorleestip: Van voorlezen naar samen lezen

Voorlezen aan je kind kan op verschillende manieren. Een leuke manier is door het interactief te maken, oftewel door je kind te betrekken bij het lezen. Dit kan door je kind vragen te stellen over de afbeeldingen, karakters en gebeurtenissen in het verhaal. In plaats van voor te lezen aan je kind, ga je samen... continue reading

Of blijf geïnformeerd via onze Social Media kanalen. Volg ons op Instagram & Facebook.

👉 Start chat!
1
💬 Kunnen we je helpen?
👋 Hoi!
Waarmee kunnen wij je helpen? 💬