Lezen en voorlezen heeft met de komst van de mobiele telefoon en iPad een grote concurrent gekregen. Het is gemakkelijk en leuk voor je kind om bijvoorbeeld een filmpje op YouTube op te zetten. Toch blijft het belangrijk om je kind voor te lezen uit een boek. Naast dat voorlezen aan je kind gezellig is en voor een fijn moment zorgt tussen jullie twee, heeft het nog vele andere voordelen voor de ontwikkeling van je kind. Kinderen die van jongs af aan worden voorgelezen, hebben namelijk een grotere woordenschat en een voorsprong in de taalkennis en sociale ontwikkeling. Daarnaast stimuleert voorlezen de verbeeldingskracht. Lees hier hoe dat precies zit!

Invloed van voorlezen op woordenschat en taalkennis

Wanneer je je kind vanaf de geboorte regelmatig voorleest, heeft hij of zij een grotere woordenschat dan kinderen die niet of nauwelijks zijn voorgelezen. In cijfers ziet dat er zo uit: wanneer je je kind vanaf de geboorte elke dag uit één boekje voorleest, heeft je kind op zijn vijfde bijna 300.000 extra woorden gehoord dan wanneer hij of zij niet is voorgelezen. Wanneer je je kind elke dag vijf boekjes zou voorlezen, zijn dit er bijna anderhalf miljoen!

Dit komt doordat geschreven taal anders is dan gesproken taal. In kinderboeken worden meestal meer verschillende en moeilijkere woorden gebruikt dan in een alledaags gesprekje tussen jou en je kind. En dit heeft ook weer een positieve impact op de taalkennis. Je kind leert veel over schrijven, spelling, zinsopbouw en grammatica. Wat natuurlijk een enorm voordeel oplevert op de basisschool.

De emotionele ontwikkeling

Door voor te lezen leert je kind over verschillende personen en gevoelens: de één is blij, de ander boos, en weer een ander persoon in het boek is verdrietig. Je kind ontdekt meerdere kanten van een verhaal en gaat zich inleven in de hoofdpersonen uit het boek. Dit heeft een positief effect op de sociale ontwikkeling en het omgaan met anderen. Het kind leert namelijk hoe een ander kan denken en zich kan voelen in een bepaalde situatie, wat helpt bij het ontwikkelen van het empathisch vermogen. Het kind krijgt voorbeelden hoe hij of zij hierop kan reageren.

Peuters kunnen al hun eigen gevoelens herkennen in de personen uit het boek waaruit je voorleest. De basisemoties, zoals bang, blij en boos, zijn niet nieuw voor ze, deze voelen ze erg vaak. Bij een kleuter kan het voorlezen van een verhaaltje helpen om over een moeilijk onderwerp te praten, zoals een verhuizing, zindelijk worden of ziek zijn. Door een verhaal over een bepaald onderwerp te lezen wat speelt in het leven van het kind, maak je het gemakkelijk om het hier met je kind over te praten.

Voorlezen stimuleert de verbeeldingskracht

Jonge kinderen leven in een kleine wereld. Door je kind voor te lezen, laat je je kind binnen in een nieuwe en andere wereld. Deze wereld is vrolijk, avontuurlijk, spannend en stimuleert de verbeeldingskracht van je kind. Dit is zelfs zichtbaar in de hersenen. Onderzoek laat zien dat peuters en kleuters die vaak worden voorgelezen, meer activiteit in de hersengebieden hebben die horen bij de visuele verbeelding.

Voorlezen aan jonge kinderen heeft dus grote voordelen voor de ontwikkeling en het creëert een band tussen jou en je kind. Kies daarom een boek en ga lekker lezen met je kind(eren)! In de webshop vind je leesboxen voor de leeftijden van 0 tot 6 jaar. Deze leesboxen zijn speciaal samengesteld om de leeservaring nog leuker te maken. Ontdek ze hier:

Blijf op de hoogte via onze Socials. Volg ons op InstagramFacebook!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

👉 Start chat!
1
💬 Kunnen we je helpen?
👋 Hoi!
Waarmee kunnen wij je helpen? 💬